Säkerhet är en grundläggande aspekt för alla som utför arbete på väg. Arbetsmiljöer där fordon och maskiner är i rörelse ställer höga krav på rätt arbetsutrustning för att minimera olycksrisken. Två viktiga komponenter i säkerhetsutrustningen är skyddsskor och varselkläder, som inte bara ökar synligheten och tryggheten utan också skyddar mot skador. I den här artikeln går vi igenom varför dessa två typer av skyddsutrustning är så viktiga och hur du väljer rätt produkter för dina behov.

Varför Skyddsskor är Avgörande vid Arbete på Väg

Skyddsskor är en av de viktigaste delarna av din personliga skyddsutrustning när du arbetar i riskfyllda miljöer som vägarbeten. De är speciellt utformade för att skydda dina fötter från faror som tunga föremål, vassa objekt och halkiga underlag, som är vanligt förekommande i denna typ av arbete.

Fördelar med Skyddsskor:

  • Skydd mot Krosskador: Skyddsskor har ofta en stålhätta eller komposithätta som skyddar tårna mot krosskador om tunga föremål skulle falla på dina fötter.
  • Halkskydd: Arbete på väg kan innebära arbete på hala ytor, särskilt under regniga förhållanden. Skyddsskor är designade med halksäkra sulor som ger bättre grepp och minskar risken för fall och halkolyckor.
  • Vattentäta och Isolerade: Många skyddsskor är vattentäta och isolerade för att hålla fötterna torra och varma i alla väderförhållanden, vilket är viktigt när man arbetar utomhus året runt.
  • Skydd mot Vassa Föremål: Arbeten på väg kan innebära att man stöter på vassa föremål som spik, glas eller skräp. Skyddsskor har ofta en spiktrampskyddande sula som skyddar mot genomträngning av vassa objekt.

Varselkläder – Synlighet som Räddar Liv

Vid arbete på väg är synlighet en absolut nödvändighet. Varselkläder, även kända som högsynliga kläder, är utformade för att göra dig mer synlig för fordon och andra arbetare. Detta är särskilt viktigt i områden med dåliga siktförhållanden, som vid skymning, gryning eller dåligt väder.

Fördelar med Varselkläder:

  • Ökad Synlighet: Varselkläder är tillverkade i fluorescerande material och försedda med reflekterande detaljer som gör att du syns väl både dag och natt. Detta minskar risken för olyckor där du kanske annars inte skulle ha blivit sedd.
  • Olika Klassificeringar: Varselkläder finns i olika säkerhetsklasser beroende på risknivån för ditt arbete. För arbete på väg rekommenderas kläder i klass 3, vilket ger den högsta graden av synlighet.
  • Skydd Mot Väder och Vind: Många varselkläder är också utformade för att skydda mot väder och vind. Varseljackor och byxor är ofta vatten- och vindtäta, samtidigt som de har god andningsförmåga för att hålla dig bekväm under arbetsdagen.

Hur Väljer du Rätt Skyddsskor och Varselkläder?

När du ska välja skyddsskor och varselkläder finns det flera faktorer att ta hänsyn till för att säkerställa att du får den bästa utrustningen för din arbetsmiljö.

Skyddsskor – Vad du ska Tänka på:

  1. Skyddshätta: Se till att dina skyddsskor har en tåhätta i stål eller komposit för att skydda mot krosskador.
  2. Halksäkra Sulor: Kontrollera att skorna har halksäkra sulor, särskilt om du arbetar på hala ytor.
  3. Vattentäthet: Om du ofta arbetar i fuktiga eller blöta miljöer, välj skyddsskor som är vattentäta för att hålla fötterna torra.
  4. Komfort och Passform: Välj skor som är bekväma och ger bra stöd, eftersom du kan behöva bära dem under långa arbetspass.

Varselkläder – Vad du ska Tänka på:

  1. Rätt Säkerhetsklass: För arbete på väg är det viktigt att dina varselkläder uppfyller säkerhetskraven för synlighet. Välj kläder som är certifierade enligt EN ISO 20471 och anpassade för din arbetsmiljö.
  2. Anpassning efter Väder: Om du arbetar utomhus i olika väderförhållanden, välj varselkläder som är vatten- och vindtäta men som samtidigt andas.
  3. Komfort och Rörelsefrihet: Varselkläder ska inte bara vara synliga och skyddande, de ska också vara bekväma. Välj plagg som ger dig god rörelsefrihet utan att vara för tunga eller klumpiga.
  4. Reflexdetaljer: Se till att kläderna har tillräckligt med reflexdetaljer som är strategiskt placerade för att synas från alla håll, oavsett ljusförhållanden.

Varför Kombinera Skyddsskor och Varselkläder?

Att kombinera skyddsskor och varselkläder säkerställer inte bara din säkerhet utan också komforten under arbetsdagen. Rätt skor skyddar dina fötter från fysiska skador och trötthet, medan varselkläder gör dig synlig för omgivningen. Tillsammans hjälper de dig att arbeta effektivt och säkert, oavsett vilka risker du möter på arbetsplatsen.

Fördelarna med att Kombinera Skyddsutrustning:

  • Total Säkerhet: Genom att bära både skyddsskor och varselkläder täcker du de största riskerna som är förknippade med arbete på väg. Du syns bra för dina kollegor och trafikanter samtidigt som dina fötter skyddas mot olyckor.
  • Komfort hela Dagen: Med rätt skyddsskor och kläder får du inte bara ett bra skydd utan också komfort under hela arbetsdagen, vilket minskar trötthet och ökar din arbetskapacitet.
  • Efterlevnad av Säkerhetsföreskrifter: Arbetsplatser på vägar följer ofta strikta säkerhetskrav. Genom att bära rätt skyddsutrustning, inklusive skyddsskor och varselkläder, säkerställer du att du följer arbetsgivarens och myndigheternas regler för säkerhet.

Sammanfattning

När det gäller arbete på väg är skyddsskor och varselkläder oumbärliga för din säkerhet. Skyddsskor skyddar dina fötter mot skador, medan varselkläder gör dig synlig i trafikerade och riskfyllda miljöer. Genom att välja rätt utrustning anpassad till dina specifika behov kan du arbeta både säkert och bekvämt. Se till att investera i skyddsskor med halksäkra sulor, tåhätta och god komfort, samt varselkläder som uppfyller säkerhetskraven och ger dig den synlighet och skydd du behöver under alla förhållanden.